16 stycznia br. Stowarzyszenie „Pro Carpathia” z Rzeszowa – wraz z 20 przedsiębiorstwami i instytucjami z terenu województwa podkarpackiego – utworzyło nowy klaster zrzeszający wytwórców produktów tradycyjnych, regionalnych, lokalnych i ekologicznych. Celem nowego klastra jest wspomaganie współpracy w zakresie promocji i produkcji żywności opartej na tradycji.
„Wsparcie to realizować będziemy poprzez wdrażanie różnych projektów finansowanych m.in. przez programy unijne. Od siedmiu lat nasza organizacja promuje kulinaria tradycyjne i regionalne. Wydaliśmy już do tej pory kilkanaście publikacji, organizowaliśmy wyjazdy studyjne dla dziennikarzy, prowadzimy stronę internetową www.podkarpackiesmaki.pl. Wspieramy także największą imprezę poświęconą dziedzictwu kulinarnemu „Festiwal Podkarpackich Smaków” w Górnie” – wyjaśnia Krzysztof Staszewski, prezes Stowarzyszenia „Pro Carpathia”. „Mamy także za sobą już pierwszy konkurs grantowy na wspomaganie przedsiębiorstw w zakupie np. maszyn i urządzeń do produkcji, czy też organizacji zajmujących się promocją naszego kulinarnego dziedzictwa”. – dodaje prezes Staszewski.
Wszystkie te doświadczenia tłumaczą, dlaczego stworzeniem klastra zajęło się właśnie Stowarzyszenie „Pro Carpathia”. A pomysły na działanie samego klastra? Jest ich wiele, i co ważne szereg już dobrze przetestowanych w innych krajach czy nawet w innych regionach Polski. „Naszym zasadniczym celem będzie promowanie żywności produkowanej przez członków klastra. Pomysłów na to jest dużo i to zarówno klasycznych, jak np. różnego rodzaju wydawnictwa, akcje informacyjne czy też działania public relations. Sięgniemy także po wspomaganie samej dystrybucji, poprzez uruchomienie m.in. w karczmach sprzedaży produktów tradycyjnych pod logiem „Podkarpackie Smaki”” – dodaje prezes Krzysztof Staszewski. „Prowadzimy także rozmowy dotyczące uruchomienia w regionalnych sieciach spożywczych półek z tradycyjnymi wyrobami, pod tym samym znakiem” – kontynuuje.
Ważnym elementem działania klastra będzie także poszukiwaniu programów, których wdrożenie pozwoli producentom pozyskać środki na zakup maszyn i urządzeń, rozbudowę obiektów, ich remonty czy też dostosowywanie metod produkcji do obowiązujących norm sanitarnych. To ostatnie dotyczyć będzie tych, którzy np. uruchamiają dodatkową działalność. Wśród członków klastra są znane firmy z branży mięsnej m.in. ZM „Smak Górno” w Górnie, ZM „Jasiołka” z Dukli, Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jana Fołty z Markowej, czy cukierniczej m.in. Fabryka Pieczywa Cukierniczego „SAN-PAJDA „ z Jarosławia czy Piekarni „ANMAR” z Rogóźna.
Klaster został stworzony w związku z realizacją projektu „Alpejsko-karpacki Most Współpracy”, współfinansowanego ze środków Szwajcarii w ramach szwajcarskiego Programu Współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.