Ze względu na małe ilości olejków eterycznych korzeń prawoślazu ma przyjemny smak dzięki czemu jest niezastąpiony w pediatrii, gdzie wykorzystuje się go przede wszystkim w leczeniu przeziębień oraz stanach zapalnych gardła i krtani. Ale smak to nie jedyny atut tej rośliny której naukowa nazwa Althaea pochodzi od greckiego althos co oznacza leczyć.
Prawoślaz jest zalecany głównie w stanach podrażnienia jamy ustnej i gardła, którym towarzyszy suchy i męczący kaszel. Najwięcej właściwości leczniczych posiada korzeń prawoślazu. Zawarte w nim związki śluzowe mają działanie powlekające, przeciwzapalne oraz łagodzące. Osłaniają one błonę śluzową jamy ustnej, gardła i krtani oraz błonę śluzową żołądka. Dzięki tym właściwościom prawoślaz jest stosowany w leczeniu kaszlu, zapalenia oskrzeli, problemów żołądkowych czy zapalenia jelit.
Korzeń prawoślazu możemy stosować również zewnętrznie w przypadku wrzodów, czyraków i odparzeń, a także do wykonywania lewatyw.
Liście prawoślazu, które mają podobne do korzenia właściwości. W lecznictwie napar z liści pomaga w zwalczaniu zapalenia jamy ustnej i górnych dróg oddechowych.
W średniowieczu prawoślaz był składnikiem dań kuchni egipskiej, greckiej, chińskiej, syryjskiej i rzymskiej. Po ugotowaniu i usmażeniu z cebulą na maśle, korzeń prawoślazu uważany jest za wyśmienite danie. Wyciąg z korzenia czasami używany jest jako dodatek smakowy do chałwy, przekąski popularnej na Bliskim Wschodzie. Kwiaty i młode liście są jadalne i często dodawane do sałatek, a delikatne różowe kwiaty pełnią rolę dekoracyjną. W przeszłości silne włókna prawoślazu były wykorzystywane do produkcji papieru i lin, jak również do produkcji kompresów wykorzystywanych w leczeniu schorzeń i stanów zapalnych oczu.
Źródło informacji: Wydział Roślin Leczniczych i Aromatycznych Instytutu Nauk Ogrodniczych na Uniwersytecie Korwina, Budapeszt. Dane naukowe zostały opracowane przez pracowników tego wydziału. Zgromadzone informacje i badania wstępne zostały wykonane w ramach projektu Traditional and Wild. Projekt ten realizowany jest w ramach unijnego Programu dla Europy Środkowej (UE), współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego Unii Europejskiej.
Foto: Wikipedia