Stół Wielkanocny – XIII Konkurs Potraw Regionalnych

1705Kolejny Konkurs potraw regionalnych – Stół Wielkanocny – za nami. W konkursie uczestniczyły gospodynie gmin: Andrychów, Wieprz, Osiek i Mucharz – prezentując 21 stolików i specjałów lokalnych oraz szereg koszyczków wielkanocnych, palm, stroików i nalewek babuni, które uczestniczyły w poszczególnych konkursach tematycznych. Po raz trzynasty imprezę promującą wielkanocne potraw i wyroby rękodzieła naszego regionu prowadziła Czesława Wojewodzic – Prezes Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Andrychowie.

Święta Wielkanocne – to najważniejsze święta Chrześcijan. Niosą nadzieję na odradzające się życie. Kiedyś jedyną ozdoba stołu były pisanki. Obecnie święta niosą ze sobą wiele tradycji – dzielimy się jajkiem wielkanocnym składamy sobie życzenia. Spotykamy się całymi rodzinami na święta. Czyni tak aż 95% Polaków! Gospodynie teraz mniej pieką – zmienia się tradycja w porównaniu z tą sprzed 10 lat. „Czy wiecie, że dziewczyny myły się w wodzie w której gotowano jajka? Zwyczaj ten miał zapewnić brak piegów :) W wielki poniedziałek – jeśli dziewczęta zostaną pokropione wodą będą miały piękną cerę! Palma chroni domostwo przez cały rok, a skorupki z jajek rozrzuca się na polu, aby były obfite plony i urodzaj.” – te i wiele innych zwyczajów i obyczajów przypomniała Prezes SGW – Czesława Wojewodzic.

1692Inna z gospodyń zdradziła mi przepis na wędlinę, której smak, prostota przygotowania oraz brak zbędnych „sztucznych” składników mnie… zaskoczył: „Obsmażam szybko 1,5 kg karczek na gorącym tłuszczu, lekko tylko doprawiony – posypany np. popularną mieszanką smakową zawierającą suszone warzywa i zioła. Potem przygotowuję taką zalewę – 2 litry wody, 3/4 szklanki soli, liście z pięciu cebul, pięć bardzo dobrych herbatek ekspresowych, ziele angielskie, liść laurowy, 3 ząbki czosnku, zioła, pieprz. Dwie godzinki to mięsko ma w gąsiorku sobie mrugać i potem studzić się w tej wodzie. Każde mięsko można tak zrobić – np. łopatkę. Mięso bardzo dobrze przejdzie tą zalewą, a piękny kolor – od tej herbaty i cebuli będzie właśnie taki. Pierwsze – bałam się to zrobić, ale lata to już robię!” – mówi Zuzanna Tokarz, której pyszny i soczysty „Karczek z cebuli” znalazł się na Wielkanocnym Stole Koła Gospodyń Wiejskich w Mucharzu. Co znaczy mrugać? Gotować na bardzo małym ogniu – w temperaturze, która sprawia, że od spodu garnka co jakiś czas odrywają się bąbelki powietrza, dając charakterystyczny bulgot :) lub inaczej „pyrkanie”. Gospodynie z pewnością wiedzą o co chodzi, a my gwarantujemy Wam, że równie smacznej i prostej w przyrządzeniu wędliny, bez dodatku zbędnych „dopalaczy” i „polepszaczy”… dawno nie próbowałem!

„Jedną z najbardziej tradycyjnych potraw na stole wielkanocnym jest żurek, albo barszcz – to zależy od regionu w którym się podaje i od zakwasu – czy żytni, czy pszenny. Do tego żurku dodajemy jajka, białą kiełbasę, chrzan, wędzonkę, czasami grzyby. Dopiero wszystkie te składniki razem decydują o niepowtarzalnym smaku tej wielkanocnej potrawy. W tym sensie żurek wielkanocny ma symboliczny wymiar, który możemy przenieść również na nasze życie. Każdy z nas, pojedynczo w tym skomplikowanym i coraz bardziej brutalnym świecie – tak naprawdę niewiele znaczy. Ale razem – możemy nadać życiu wspaniały smak.” – powiedziała Małgorzata Matusiak, Prezes ABS Bank Spółdzielczy.

Impreza gości w Hotel&Spa Kocierz od 2007 roku. Właściciele – Państwo Lucyna i Stanisław Sordyl są dumni z faktu, że jedna z najbardziej prestiżowych imprez regionalnych może gościć pod dachem Hotelu&Spa Kocierz. Piękna sala ośrodka w pełni podkreśla bogactwo tradycyjnych potraw regionalnych, gromadząc przy wspólnych stołach kilkuset uczestników, wśród których zdecydowaną większość stanowią przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich wraz z zaproszonymi przez nich gośćmi. W imprezie uczestniczą również przedstawiciele samorządu – od przedstawicieli parlamentu, samorządu szczebla wojewódzkiego, powiatów i gmin, których Koła Gospodyń wchodzą w skład Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich.

Grand Prix tegorocznej imprezy otrzymało KGW z Gierałtowiczek. W trakcie spotkania odbyły się również konkursy na najpiękniejszą palmę wielkanocną, stroik wielkanocny i nalewkę babuni.

Do konkurs gospodynie przygotowały 20 koszyczków. W żadnym nie brakowało tradycyjnych składników, które powinny pojawić się koszyczku! Dodatkowo – każdy z koszyczków upiększało jajko z logo Małopolski

Najpiękniejszy koszyczek.

Najpiękniejszy koszyczek.

Najpiękniejszy koszyczek.[/caption]Jury w składzie Zofia Oboza, Stefania Matejko-Zaremba oraz Halina Brzazgacz oceniały tradycjonalizm, charakterystyczne składniki i dobór potraw. Najpiękniejszy koszyk wielkanocny zrobiły gospodynie KGW Głębowice. II miejsce otrzymały ex aequo – KGW inwałd, Roczyny i Zagórnik, III miejsce przypadło koszyczkom gospodyń Gierałtowic, Gierałtowiczek i Osieka.

Najpiękniejsza palma.

Najpiękniejsza palma.

Jedną z wyróżnionych osób, która otrzymały koszyczek ze święconką był prezes Małopolskiej Spółdzielni Handlowej Wizan – Jerzy Chylewski. To właśnie dzięki MSH Wizan możliwe było powstanie Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Andrychowie. Wizan towarzyszy działaniom SGW Andrychów od samego początku. Towarzyszy również innym gospodyniom regionu, które od lat chwalą sobie sieć sklepów tej, jednej z największych i najprężniej działających tego rodzaju spółdzielni handlowych w Polsce.

„Kolejny raz dziękuję serdecznie wszystkim, bez wyjatku, którzy przyczynili się do tego, że mogliśmy znowu spotkać się razem, wspólnie cieszyć się i świętować podczas XIII Konkursu Potraw Regionalnych – Stół Wielkanocny. Kolejny raz szczególnie dziękuję Wam kochane Gospodynie – Babcie, Mamy, Córki i Wnuczki, za to, że w swoim życiu oprócz trudów dnia codziennego znajdujecie siłę i czas na to, by wspólnie pracować dla dobra lokalnej społeczności rozsławiając swoją pracą Województwo Małopolskie, Powiat Wadowicki, Gminy w których żyjemy – nasze małe ojczyzny” – mówiła Czesława Wojewodzic, Prezes Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Andrychowie.

13. konkurs za nami! Na szczęście nie był pechowy :) – wręcz przeciwnie!

Autorem wszystkich zdjęć jest Jarosław Skupień. Zobacz więcej zdjęć, przepisów oraz reportaży z imprez nawiązujących do tradycji na stronach naszego partnera andrychow.pl oraz na stronie organizatora imprezy SGW Andrychów.

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

 
 

About the author

More posts by | Visit the site of Jarosław Skupień

 

 

 

Add a comment

required

required

optional


 
 

Malopolska24.pl: O nas | Nasze wartości | Redakcja | Autorzy | Dołącz do nas | Patronat medialny | Materiały promocyjne | Kontakt   

Kategorie: Case Study | Historia | Kultura | Ludzie | Natura | Nauka i innowacje | Od Redakcji | Turystyka: Miejsca które warto zobaczyć:
Góry, Małopolska malowana, Zamki, dwory, pałace | Wydarzenia

Serwis: Nieruchomości