Boczek swojski pilzneński – wędzonka z peklowanego boczku bez kości i skóry; przy jej wyrobie, dla podkreślenia smaku i zapachu, używane są tylko naturalne przyprawy, a wędzenie odbywa się bezpośrednio nad paleniskiem w naturalnym dymie z drewna olchowego.
Polędwica swojska pilzneńska – wędzonka otrzymana z peklowanej polędwicy wieprzowej, wędzonej, pieczonej; przygotowywanej wg. starych przepisów wywodzących się z lokalnych tradycji masarskich (bywa także – szczególnie przy okazji wesel – przygotowywana na specjalne zamówienie jako polędwica faszerowana),
Olej podkarpacki – delikatny olej, tłoczony na zimno, pozyskiwany z ziarna rzepaku pochodzącego z upraw podkarpackich; w zależności od dojrzałości ziarna ma barwę od ciemnobrązowej do lekko zielonkawej.
Barszcz kwaszony z buraka ćwikłowego – klarowny, lekko zawiesisty, intensywnie zabarwiony, z lekkim aromatem czosnku, kiszony na piecu w specjalnym naczyniu zwanym „barszczownikiem”; używany jako zaprawa do barszczu gotowanego na włoszczyźnie lub podawany jako napój.
Wiśniówka jasielska – słodkawa – lekko musująca nalewka z nutką goryczy, o charakterystycznym zapachu wiśni, powstającą wg. receptury datowanej na okres międzywojenny XX w.
Małopolska
Małopolska jakiej nie znacie – Malopolska24.pl