Warning: session_start(): open(/tmp/sess_u219tvglnk9k7qsegi6g2eto9m, O_RDWR) failed: Read-only file system (30) in /home/wwconsulting/ftp/www/m24/wp-content/plugins/alphaomega-captcha-anti-spam/alphaomega-captcha-and-anti-spam.php on line 15

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /tmp) in /home/wwconsulting/ftp/www/m24/wp-content/plugins/alphaomega-captcha-anti-spam/alphaomega-captcha-and-anti-spam.php on line 15
Produkty tradycyjne: Podkarpacie na trzecim miejscu – Małopolska
Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/wwconsulting/ftp/www/m24/wp-content/plugins/alphaomega-captcha-anti-spam/alphaomega-captcha-and-anti-spam.php on line 172
Produkty tradycyjne: Podkarpacie na trzecim miejscu – Małopolska
Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/wwconsulting/ftp/www/m24/wp-content/plugins/alphaomega-captcha-anti-spam/alphaomega-captcha-and-anti-spam.php on line 172

Produkty tradycyjne: Podkarpacie na trzecim miejscu

Boczek swojski pilzeński

Boczek swojski pilzeński.

10 lipca br. na „Listę Produktów Tradycyjnych” prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa o Rozwoju Wsi wpisano kolejne produkty z Podkarpacia. Zarejestrowano boczek swojski pilzneński, polędwicę swojską pilzneńską, olej podkarpacki, barszcz kwaszony z buraka ćwikłowego oraz wiśniówkę jasielską. Na Liście wpisano dotychczas 983 produkty i potrawy, z czego województwo podkarpackie ma 111 pozycji i zajmuje trzecie miejsce w kraju pod tym względem.

Boczek swojski pilzneński – wędzonka z peklowanego boczku bez kości i skóry; przy jej wyrobie, dla podkreślenia smaku i zapachu, używane są tylko naturalne przyprawy, a wędzenie odbywa się bezpośrednio nad paleniskiem w naturalnym dymie z drewna olchowego.
Polędwica swojska pilzneńska – wędzonka otrzymana z peklowanej polędwicy wieprzowej, wędzonej, pieczonej; przygotowywanej wg. starych przepisów wywodzących się z lokalnych tradycji masarskich (bywa także – szczególnie przy okazji wesel – przygotowywana na specjalne zamówienie jako polędwica faszerowana),
Olej podkarpacki – delikatny olej, tłoczony na zimno, pozyskiwany z ziarna rzepaku pochodzącego z upraw podkarpackich; w zależności od dojrzałości ziarna ma barwę od ciemnobrązowej do lekko zielonkawej.
Barszcz kwaszony z buraka ćwikłowego – klarowny, lekko zawiesisty, intensywnie zabarwiony, z lekkim aromatem czosnku, kiszony na piecu w specjalnym naczyniu zwanym „barszczownikiem”; używany jako zaprawa do barszczu gotowanego na włoszczyźnie lub podawany jako napój.
Wiśniówka jasielska – słodkawa – lekko musująca nalewka z nutką goryczy, o charakterystycznym zapachu wiśni, powstającą wg. receptury datowanej na okres międzywojenny XX w.

 

Tags: , , , , , , , , ,

 
 

About the author

Redakcja malopolska24.pl: Witold Wiśniewski - Redaktor Naczelny. Katarzyna Wiśniewska - Redaktor.

More posts by

 

 

 

Add a comment

required

required

optional


 
 

Malopolska24.pl: O nas | Nasze wartości | Redakcja | Autorzy | Dołącz do nas | Patronat medialny | Materiały promocyjne | Kontakt   

Kategorie: Case Study | Historia | Kultura | Ludzie | Natura | Nauka i innowacje | Od Redakcji | Turystyka: Miejsca które warto zobaczyć:
Góry, Małopolska malowana, Zamki, dwory, pałace | Wydarzenia