Od piątku 16 grudnia do poniedziałku 19 grudnia na krakowskim rynku odbędzie się tegoroczna edycja Wigilijnego Małopolskiego Smaku. Przez cztery grudniowe dni będzie można kupić tradycyjne smakołyki z Małopolski.
Na straganach znajdziecie małopolskie, świąteczne produkty: tradycyjne wędliny, wyroby piekarnicze i cukiernicze, ryby, przetwory owocowo-warzywne. Na pewno nie braknie gotowych dań: kapusty z grzybami, barszczu, uszka i pierogów. Smakosze na pewno docenią produkty znane z Małopolskiego Festiwalu Smaku (m.in. polędwica faszerowana suską sechlońską, karp zatorski w zalewie octowej czy też placki ziemniaczane po andrychowsku).
Wigilijny Małopolski Smak jest jednym z wydarzeń towarzyszących tradycyjnym Targom Bożonarodzeniowym na krakowskim Rynku. Organizatorem przedsięwzięcia jest Województwo Małopolskie.
Małopolski Festiwal Smaku to wielkie regionalne święto producentów i miłośników lokalnych potraw. Jest największym wydarzeniem kulinarnym w regionie – coraz bardziej rozpoznawalnym w całym kraju. Z roku na rok cieszy się większym zainteresowaniem, przyciągając w miejsca plebiscytowych zmagań rzesze wielbicieli tradycyjnego smaku Małopolski. Na Małopolską Listę Produktów Tradycyjnych wpisano do tej pory 46 produktów. Aż dziesięć produktów z Małopolski zostało zarejestrowanych przez Unię Europejską i otrzymało unijne certyfikaty.
Posmakuj świątecznej, tradycyjnej Małopolski. Więcej informacji na stronie www.smak.malopolska.pl
Naszych Czytelników zapraszamy do obejrzenia na stronach andrychow.pl fotorelacji – Jak powstaje Placek Andrychowski.