Przed nami święta, podczas których mamy okazję do spotkań przy suto zastawionych stołach. Warto pobiesiadować w tym okresie, choć z umiarem, ponieważ obżarstwo można później odchorować. Prof. Paulin Moszczyński, ekspert Akademii Pacjenta Centrum Zdrowia Tuchów poleca, by do świątecznych potraw stosować dużo przypraw ziołowych (kminek, kardamon, jałowiec, imbir, pieprz, chrzan, czosnek, bazylia), które doskonale ułatwiają trawienie. Specjalista radzi też, by na stołach znalazły się produkty bogate w biopierwiastki i witaminy.
Do takich produktów należą ryby, zawierające duże ilości selenu oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Ω-3. Działają one antyutleniająco oraz stymulują układ odpornościowy. Są też bogate w miedź, cynk i jod. Miedź bierze udział w tworzeniu komórek krwi, objawami jej niedoboru są anemia i zmniejszenie liczby białych ciałek. Cynk jest niezbędny do udanego biesiadowania, pomaga nam w prawidłowym widzeniu, odczuwaniu smaku i węchu. Jeżeli nie jesteśmy wegetarianami, konsumujmy bez obawy mięso i wędliny. Zawierają nie tylko białko, ale duże ilości żelaza, kobaltu, witaminy B12 i witaminy B6 oraz karnitynę – substancję odżywczą odgrywającą istotną rolę w naszym organizmie. Niedobór tego związku stwierdzano w miażdżycy, chorobie niedokrwiennej serca, marskości wątroby i w chorobach mięśni.
Bardzo dobrze, że pyszności świąteczne zawierają dużo orzechów i migdałów. Orzechy posiadają błonnik, witaminę E, kwas foliowy, potas i magnez. Należy podkreślić, że są też bogate w kwasy tłuszczowe, głównie wielonienasycone, podczas gdy niezdrowych kwasów tłuszczowych nasyconych jest w nich niewiele. Prokardiologiczne właściwości orzechów wynikają z obecności argininy, zwiększającej wytwarzanie tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne. „Migdały zawierają także duże ilości wapnia, niezbędnego do budowy kości i zębów, stabilizacji błon komórkowych oraz prawidłowego krzepnięcia krwi. Potas jest konieczny dla prawidłowego funkcjonowania komórek i nie może być zastąpiony przez inny pierwiastek. Braki potasu w naszym organizmie doskonale uzupełnią figi, dodane do świątecznego kompotu” – radzi profesor Moszczyński.
Do świątecznego stołu można podać czerwone wino. Z powodu obecności polifenoli i taniny, które hamują utlenianie złego cholesterolu LDL; posiada ono właściwości przeciwzakrzepowe i rozszerzające naczynia krwionośne. Należy jednak pamiętać, że korzystne kardiologiczne działanie czerwonego wina to jedna strona medalu, bo zbyt duża ilość wina oznacza nasilanie się refluksu żołądkowo-przełykowego i innych dolegliwości trawiennych, uzależnienie alkoholowe oraz uszkodzenie wątroby. Dla seniorów wskazane jest ograniczenie spożycia zup na wywarach mięsnych, potraw z grzybów, kapusty, warzyw strączkowych oraz słodyczy. Między biesiadowaniem powinniśmy znaleźć czas na spacer lub inną aktywność fizyczną.