Klaster „Podkarpackie Smaki” już działa

Podkarpackie Smaki logo16 stycznia br. Stowarzyszenie „Pro Carpathia” z Rzeszowa – wraz z 20 przedsiębiorstwami i instytucjami z terenu województwa podkarpackiego – utworzyło nowy klaster zrzeszający wytwórców produktów tradycyjnych, regionalnych, lokalnych i ekologicznych. Celem nowego klastra jest wspomaganie współpracy w zakresie promocji i produkcji żywności opartej na tradycji.

Klaster "Podkarpackie Smaki".

Klaster „Podkarpackie Smaki”.

„Wsparcie to realizować będziemy poprzez wdrażanie różnych projektów finansowanych m.in. przez programy unijne. Od siedmiu lat nasza organizacja promuje kulinaria tradycyjne i regionalne. Wydaliśmy już do tej pory kilkanaście publikacji, organizowaliśmy wyjazdy studyjne dla dziennikarzy, prowadzimy stronę internetową www.podkarpackiesmaki.pl. Wspieramy także największą imprezę poświęconą dziedzictwu kulinarnemu „Festiwal Podkarpackich Smaków” w Górnie” – wyjaśnia Krzysztof Staszewski, prezes Stowarzyszenia „Pro Carpathia”. „Mamy także za sobą już pierwszy konkurs grantowy na wspomaganie przedsiębiorstw w zakupie np. maszyn i urządzeń do produkcji, czy też organizacji zajmujących się promocją naszego kulinarnego dziedzictwa”. – dodaje prezes Staszewski.

Wszystkie te doświadczenia tłumaczą, dlaczego stworzeniem klastra zajęło się właśnie Stowarzyszenie „Pro Carpathia”. A pomysły na działanie samego klastra? Jest ich wiele, i co ważne szereg już dobrze przetestowanych w innych krajach czy nawet w innych regionach Polski. „Naszym zasadniczym celem będzie promowanie żywności produkowanej przez członków klastra. Pomysłów na to jest dużo i to zarówno klasycznych, jak np. różnego rodzaju wydawnictwa, akcje informacyjne czy też działania public relations. Sięgniemy także po wspomaganie samej dystrybucji, poprzez uruchomienie m.in. w karczmach sprzedaży produktów tradycyjnych pod logiem „Podkarpackie Smaki”” – dodaje prezes Krzysztof Staszewski. „Prowadzimy także rozmowy dotyczące uruchomienia w regionalnych sieciach spożywczych półek z tradycyjnymi wyrobami, pod tym samym znakiem” – kontynuuje.

Ważnym elementem działania klastra będzie także poszukiwaniu programów, których wdrożenie pozwoli producentom pozyskać środki na zakup maszyn i urządzeń, rozbudowę obiektów, ich remonty czy też dostosowywanie metod produkcji do obowiązujących norm sanitarnych. To ostatnie dotyczyć będzie tych, którzy np. uruchamiają dodatkową działalność. Wśród członków klastra są znane firmy z branży mięsnej m.in. ZM „Smak Górno” w Górnie, ZM „Jasiołka” z Dukli, Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jana Fołty z Markowej, czy cukierniczej m.in. Fabryka Pieczywa Cukierniczego „SAN-PAJDA „ z Jarosławia czy Piekarni „ANMAR” z Rogóźna.

Klaster został stworzony w związku z realizacją projektu „Alpejsko-karpacki Most Współpracy”, współfinansowanego ze środków Szwajcarii w ramach szwajcarskiego Programu Współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.

 

Tags: , , , , , , , ,

 
 

About the author

Redakcja malopolska24.pl: Witold Wiśniewski - Redaktor Naczelny. Katarzyna Wiśniewska - Redaktor.

More posts by

 

 

 

Add a comment

required

required

optional


 
 

Malopolska24.pl: O nas | Nasze wartości | Redakcja | Autorzy | Dołącz do nas | Patronat medialny | Materiały promocyjne | Kontakt   

Kategorie: Case Study | Historia | Kultura | Ludzie | Natura | Nauka i innowacje | Od Redakcji | Turystyka: Miejsca które warto zobaczyć:
Góry, Małopolska malowana, Zamki, dwory, pałace | Wydarzenia

Serwis: Nieruchomości