W winnicy Uniwersytetu Jagiellońskiego w Łazach koło Bochni (województwo małopolskie) po raz pierwszy zebrano zamarznięte na krzewach winogrona z przeznaczeniem na wino lodowe.
Jak poinformował Adam Kiszka, kierownik Rolniczego Zakładu Doświadczalnego Uniwersytetu Jagiellońskiego w Łazach, zamarznięte winogrona udało się zebrać przy bardzo sprzyjającej aurze, czyli mrozie sięgającym prawie –12 stopni Celsjusza. „Sam zbiór był błyskawiczny, trwał około godziny” – dodał. W jego ocenie owoce są dobrej jakości, zawierają około 40 proc. cukru, przy normie wynoszącej 20 proc.
Teraz moszcz będzie fermentował przez pół roku, a następnie wino czeka 1,5-roczne dojrzewanie. Wino lodowe to trunek ekskluzywny. Ze 100 kg winogron wyciskanych przed rozmarznięciem powstaje 10-15 litrów moszczu. Trunek wytworzony w winnicy UJ prawdopodobnie zostanie przeznaczony do czczenia specjalnych okazji na krakowskiej uczelni. Do sprzedaży może trafić niewielka liczba butelek w limitowanej serii.
„Winnica Nad Dworskim Potokiem” powstała w 2005 roku w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym UJ w Łazach koło Bochni, zajmuje ponad 3,3 hektara, rośnie tam 11 tysięcy krzewów winorośli. Dzięki zmianom w przepisach akcyzowych, winnica może legalnie produkować i sprzedawać wytwarzany tam trunek. Zgodnie z zasadami sztuki, wytwarzanie wina rozpoczęto w uniwersyteckiej winnicy po trzech latach od zasadzenia roślin. Dlatego wino z tych zbiorów jest pierwszym oficjalnym rocznikiem.
Najwięcej win lodowych produkuje się w Niemczech i w Kanadzie. Szczepami, które dają najlepsze wino są odmiany: seyval blanc, bianca, aurora, hibernal.
Artykuł pochodzi z serwisu Nauka w Polsce. Foto: Amanda Velocet, Wikipedia.