Małopolska

Małopolska jakiej nie znacie – Malopolska24.pl

Model wstążkowy białka
Nauka i innowacyjna gospodarka

Białko zabije bakterie?

Model wstążkowy białka
Model wstążkowy białka
Chemeryna jest niewielkim białkiem, o bardzo dużych możliwościach. Wiadomo, że „kieruje” ruchem komórek odpornościowych, tak by znalazły miejsce, w którym zaczyna się proces zapalny. Krakowscy uczeni odkryli, że potrafi też zabijać… na szczęście tylko bakterie i grzyby.

„Chemeryna to cząsteczka białkowa, którą odkryto kilkakrotnie ze względu na jej różne funkcje. Po zainteresowaniu, jakie wzbudziła na początku lat 90., ponownie zaczęto się jej przyglądać w XXI wieku” – powiedziała dr hab. Joanna Cichy z Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego. Białko to odgrywa istotną rolę w procesie chemotaksji, czyli migracji komórek odpornościowych do tkanek w trakcie stanu zapalnego. „Komórki układu odporności normalnie występują w krwi, węzłach chłonnych albo śledzionie. Jeśli mamy do czynienia ze stanem zapalnym, by nas obronić, muszą skierować się do miejsca zapalenia. W przyciąganiu niektórych wyspecjalizowanych komórek do tego miejsca pośredniczy właśnie chemeryna” – wyjaśniła dr Cichy.

Niedawno odkryto, że chemerynę wydzielają komórki tłuszczowe, a równocześnie ona sama wpływa na ich różnicowanie. Ma to ważne znaczenie w chorobach metabolicznych, np. cukrzycy czy otyłości. Jednak rola chemeryny nie ogranicza się tylko do wymienionych wyżej funkcji. Pozostałe badają krakowscy uczeni.

„Dlaczego zainteresowaliśmy się chemeryną? Wszystkie właściwości tego białka są bardzo ciekawe, bo obecnie w immunologii coraz więcej mówi się na temat wpływu metabolizmu na aktywność komórek układu odporności. W tym kontekście chemeryna zajmuje szczególną pozycję, ponieważ bezpośrednio wpływa zarówno na układ odpornościowy jak i na metabolizm organizmu” – powiedziała uczona. Jak wyjaśniła, choroby metaboliczne manifestują się w bardzo wielu narządach i na wiele sposobów. Wpływają na wątrobę, skórę i komórki nabłonkowe wyścielające przewód oddechowy i pokarmowy, czyli te, które mają bezpośredni kontakt ze światem zewnętrznym.

Krakowscy naukowcy ciągle szukają nowych funkcji białka. „Teraz pracujemy nad możliwością regulacji nadciśnienia, które jest jedną z chorób metabolicznych i dotyka wielu ludzi. Chcielibyśmy wykazać, że chemeryna wpływa na regulację tego procesu” – zapowiedziała dr Cichy. Ponadto, nowe badania zespołu wskazują na nową funkcję chemeryny. „Działa ona również przeciwbakteryjnie, ogranicza wzrost niektórych bakterii i grzybów. Chcielibyśmy poszukać możliwości zastosowania terapeutycznego tych właściwości” – zaznaczyła dr Cichy. Jak wyjaśniła, właściwości zabijania bakterii przez chemerynę uczeni odkryli prowadząc badania w probówkach. „To jednak początek drogi do tego, by udowodnić, że tak się dzieje też w naturze i do tego by wykorzystywać ją do leczenia infekcji skórnych” – powiedziała uczona.

Badania nad chemeryną są prowadzone w ramach programu „Team” Fundacji na rzecz Nauki Polskiej oraz grantu Narodowego Centrum Nauki.



Źródło: PAP – Nauka w Polsce.
Foto: Wikipedia


ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Redakcja malopolska24.pl: Witold Wiśniewski - Redaktor Naczelny. Katarzyna Wiśniewska - Redaktor.